Image
10 Mart, 2025

Bambu Lab X1 Carbon vs. Bambu Lab A1: Hangi 3D Yazıcı Sizin İçin Daha Uygun?

A1, Bambu Lab'ın 2023'te piyasaya sürülen ilk tam boyutlu "bedslinger" 3D yazıcısıdır. Standart yapı hacmi ve özellik seti, onu orta sınıf bir yazıcı arayan herkes için çok çekici bir seçenek haline getirdi. Bambu Lab'ın 2022'de piyasaya sürdüğü ilk yazıcı olan X1 Carbon, sürekli gelişen rekabette şaşırtıcı derecede iyi bir performans gösterdi. Bambu Lab'ın daha yeni yazıcılarından biri olan A1 ile nasıl karşılaştırılabilir?

Bambu lab X1C 3D Yazıcı
Bambu lab X1C 3D Yazıcı

X1C, Bambu Lab'ın ilk 3D yazıcısıdır.


Bu makalede, bu iki makineyi karşılaştıracağız ve sizin için hangi 3D yazıcının doğru olduğuna karar vermenize yardımcı olmak için benzerliklerini ve farklılıklarını ele alacağız.


Bambu Lab A1 ve X1 Carbon Arasındaki Benzerlikler


Aynı üreticiden geldikleri için, bu yazıcılardan hemen hemen aynı özellikleri bekleyebilirsiniz.


Nozzle ve Ekstrüder


Hem Bambu Lab A1 hem de X1 Carbon, 300°C'ye kadar ısınabilen tamamen metal nozzle la donatılmıştır. Bu sayede PLA, PETG, ABS, TPU ve naylon gibi çok çeşitli filament türleriyle uyumludur. Her iki yazıcı da özellikle TPU ile baskı yaparken tutarlı ekstrüzyon sağlayan çift dişli ekstrüderler kullanır.


Bambu Lab A1 extruder
Bambu Lab A1 extruder

Çift dişli ekstrüderler filament üzerinde mükemmel tutuş sağlar.



Baskı Hızı


Bambu Lab X1C, piyasaya sürüldüğünde 500 mm/s'lik olağanüstü maksimum baskı hızı nedeniyle övgü aldı. Bugün hala etkileyici olsa da, A1 de dahil olmak üzere birçok yazıcı bu hıza yetişmeye başlıyor. A1'in ayrıca 500 mm/s'lik maksimum baskı hızı var, yani bu iki makine arasında çok benzer baskı süreleri bekleyebilirsiniz.


X1C, A1'in 10.000 mm/s'lik hızının iki katı olan 20.000 mm/s'lik maksimum ivmesiyle ivmelenmede öne geçiyor. Yazdırma işlerinizde çok sayıda baskı kafası hareketi mevcut olduğunda X1C'nin daha hızlı sonuçlar vermesini bekleyebilirsiniz.


Genel olarak, X1C'nin daha verimli hareket sistemi göz önüne alındığında, bu yazıcılar arasında hız açısından benzer performanslar bulmayı bekleyebilirsiniz.


Yapı Hacmi


Bambu Lab A1'in yapı hacmi 256 x 256 x 256 mm'dir (10,25 x 10,25 x 10,25 inç). Bu, Bambu Lab X1C'de ve P1 serisi 3D yazıcılarda bulunan yapı hacmiyle aynıdır. Ortalama kullanıcı için bol miktarda alan sağlar. Bu baskı yatağına hemen hemen her 3D baskıyı sığdırmakta sorun yaşamazsınız.


Bambu Lab x1c baskı hacmi
Bambu Lab x1c baskı hacmi

A1 ve X1C, Bambu Lab'ın birçok 3D yazıcısıyla birlikte bir baskı hacmini paylaşır.




Baskı Yüzeyi


A1 ve X1C, dokulu bir PEI baskı yüzeyiyle birlikte gelir. Bu, mükemmel baskı yapışması sağladığı için en sevdiğimiz baskı yüzeyidir. Bu yüzeyin esnekliği, parça çıkarmayı basit hale getirir ve çok az temizlik veya bakım gerektirir.


Kalibrasyon


X1C, çok az veya hiç kullanıcı girişi gerektirmeyen güvenilir bir otomatik yatak düzeltme sistemini kalibrasyonu tam olarak entegre eden ilk yazıcılardan biriydi. Aynı sistem artık A1'de de bulunabilir ve bu da her iki yazıcıyı da genel olarak kullanımı daha kolay hale getirir ve yatağınızı kalibre ettikten sonra manuel olarak ayarlamanız gerekmeyeceğinden harika başlangıç ​​makineleridir.


Ekran ve Bağlantı


Hem A1 hem de X1C, menü gezintisi ve baskı işi kontrolü için tam renkli dokunmatik ekranlar kullanır. Bu dokunmatik ekranlar, bu makinelere çalışma sırasında birinci sınıf bir his veren hoş bir ektir. Bambu Handy uygulamasını kullanarak A1 veya X1C'nizi yerel Wi-Fi ağınız üzerinden tam olarak kontrol edebilirsiniz. Bu uygulama ayrıca, her iki makinede de bulunan yerleşik kameraları kullanarak baskılarınızı izlemenize olanak tanır. Her iki yazıcı da dahil edilen SD kartları kullanarak çevrimdışı yazdırma yeteneğine sahiptir.


Bambu lab a1 dokunmatik ekran
Bambu lab a1 dokunmatik ekran

A1'de bulunan dokunmatik ekranlar harika bir ektir; ancak X1C'deki kadar büyük değildir.




Çok Renkli Baskı (AMS)


X1 Carbon, özel olarak bunun için tasarlanmış AMS ünitesiyle çok renkli 3D baskının öncüsüydü. AMS ünitesi, X1 Carbon'unuza dört farklı renkte filament çalıştırmanıza olanak tanır ve daha sonra bunları baskı sırasında otomatik olarak renkleri değiştirmek için kullanabilir. Bir AMS hub'ı ile baskı başına toplam 16 farklı renk için dört farklı AMS ünitesine kadar bağlayabilirsiniz.


Orijinal AMS ünitesiyle uyumlu olmasa da A1, AMS Lite ile kendi çeşidini elde etti. Yazıcının üstünde durmak yerine, AMS Lite A1'inizin yanında durur ve otomatik renk değişimleri için nozüle dört farklı filament makarası besler. AMS'nin bu versiyonu, daha önce orijinal AMS ünitesinde kullanımı çok zor olan karton makaralar dahil olmak üzere her türlü makarayla uyumludur.


Bambu lab a1 ve ams lite ünitesi
Bambu lab a1 ve ams lite ünitesi

Bu yazıcılardan hangisini seçerseniz seçin, çok renkli baskıya erişebileceksiniz.


Bambu Lab A1 ve X1 Carbon Arasındaki Farklar


Artık bu 3D yazıcıların ne kadar benzer olduğunu gördüğünüze göre, hangisinin sizin için doğru olduğuna daha iyi karar vermenize yardımcı olmak için onları farklı kılan şeylere bir göz atalım.


Hareket Sistemi ve İskelet


X1 Carbon, baskı sırasında baskı yatağı Z ekseni boyunca alçaltılırken nozulu X ve Y eksenleri boyunca hareket ettiren CoreXY hareket sisteminden yararlanır. Bu tür hareket sistemi çok verimlidir ve şu anda piyasadaki en hızlı hareket sistemlerinden biridir. Baskı yatağı, geleneksel Kartezyen tasarımda olduğu gibi ileri geri hareket etmediğinden, baskılar çok daha kararlıdır ve baskı yatağındaki hareketlerden kaynaklanan baskı yüzeylerinde daha az eser oluşur.


bambu lab harekt sistemi
bambu lab harekt sistemi

X1C, Z ekseni hareketleri için standart kılavuz vidaları kullanırken X ve Y eksenleri boyunca karbon fiber çubuklar tercih eder.




Bir CoreXY yazıcının kinematiği.


Bambu Lab A1, "bedslinger" tasarımına geri döner. Baskı kafası X ekseni boyunca hareket ettirilir ve Z ekseni boyunca kaldırılırken, baskı yatağı baskı sırasında Y ekseni boyunca hareket ettirilir. Bu baskı yatağı hareketlerinde bulunan sorunlarla mücadele etmek için A1, baskı yatağını hareket ettirirken yaşanan sallanma miktarını azaltmaya yardımcı olmak için titreşim telafisi kullanır. X ve Y eksenleri boyunca doğrusal raylar kullanılırken, kılavuz vidalar yine Z ekseninde bulunur.


A1, hızlı ve güvenilir hareketler için doğrusal raylar kullanır.


Linear ray sistemi
Linear ray sistemi

Her iki yazıcı da hız ve dayanıklılık düşünülerek tasarlanmış sağlam hareket sistemleri kullanır.




X1C tamamen kapalı bir çerçeveyle gelir. Bu, hareket sistemini toz ve döküntülerden korumakla kalmaz, aynı zamanda ısının haznenin içinde hapsolmasını da sağlar. Isıtmalı bir hazne, X1C'nin ABS ve ASA gibi ısıtmalı muhafazalar gerektiren malzemelerle ilgili hiçbir sorun yaşamayacağı anlamına gelir.


A1, tutarlı ortam ısısına ihtiyaç duyan malzemeleri yazdırmaya çalışırken sorun yaşamanıza neden olacak açık çerçeve tasarımına sahiptir, ancak PLA gibi pasif soğutmadan faydalanan malzemeleri yazdırırken daha iyi performans gösterir.


Malzeme Uyumluluğu


X1 Carbon, sertleştirilmiş çelik nozülünü kullanarak PC, karbon fiber ve cam takviyeli malzemeler dahil olmak üzere her türlü egzotik ve kaba malzemeyi yazdırmak için tasarlanmıştır.


A1, tamamen metal bir sıcak uçla donatılmış olsa da, bu daha egzotik malzemeleri yazdıramayan pirinç bir nozül ile birlikte gelir.


Fiziksel Boyut


A1, diğer yatak slinger'larıyla aynı seviyede olan 385 x 410 x 430 mm'lik kompakt bir boyuta sahiptir. AMS Lite, A1'in üstüne veya üstüne monte etmediğiniz sürece bu yazıcının yanında önemli miktarda yer kaplar.


X1 Carbon'un boyutu 389 x 389 x 457 mm'dir. CoreXY 3D yazıcılar, hareketlerini çerçevelerinde sınırlayarak alanlarını en verimli şekilde kullanabilirler. Bu makinelerin her ikisinin de aşağı yukarı aynı miktarda yer kaplamasını bekleyebilirsiniz; A1, yatak hareketleri için Y ekseninde biraz daha fazla alan gerektirir


Sensörler


A1 ve X1C'nin ortak birkaç sensörü olmasına rağmen, dikkate almak isteyebileceğiniz birkaç belirgin istisna vardır. Her ikisi de bir filament sensörü, bir filament kilometre sayacı sensörü ve güç kaybı kurtarma ile birlikte gelir.


X1C, baskılar arasında filament akışının tutarlılığını sağlamak için kullanılan bir Mikro Lidar sensörü ile birlikte gelir. Bu, yazıcınızın her şeyi otomatik olarak yapacağı için farklı malzeme ve renk türleri için akışı manuel olarak ayarlamanız gerekmeyeceği anlamına gelir.


A1, malzeme akışını izleyen ve filament ekstrüderde takılırsa veya makaraya dolanırsa baskıyı durduran bir filament dolanma sensörüyle birlikte gelir.


Ek olarak, her iki yazıcı da baskılarınızı izleyebilen ve Bambu Handy uygulamasına aktarabilen 1080p dahili bir kamerayla gelir, ancak X1C'nin kamerası belirgin şekilde daha yüksek kalitededir.


Bambu Lab A1 mi yoksa Bambu Lab X1 Carbon mu Satın Almalısınız?


Bu iki makinede de aynı temel tasarım prensiplerinin çoğunu bulabilirsiniz; kullanım kolaylığı, dayanıklılık, hız ve çok renkli baskı burada temel faktörlerdir. Bunu akılda tutarak, bu iki makine arasında seçim yapmak aslında oldukça kolaydır.


Muhafaza veya sertleştirilmiş çelik nozul gerektiren malzemelerle baskı yapmanız gerekiyorsa, X1 Carbon'u seçin. Çok daha yüksek bir prim ödeyeceksiniz ancak ihtiyacınız olan hemen hemen her şeyi yazdırabilen oldukça geleceğe dönük bir yazıcı elde edeceksiniz.


X1 Carbon, egzotik filamentler için mükemmel bir yazıcıdır. Egzotik malzemelerde baskı yaptığınızı düşünmüyorsanız, orta düzey bir bütçeniz varsa veya hobiye başlamak için iyi bir yazıcı arıyorsanız, o zaman A1'i tercih edin. 3D baskıya yeni başlayanların başarılı baskılar almasını çok daha kolaylaştıracak bir dizi kullanışlı sensör sunar ve PLA, PETG veya TPU baskı söz konusu olduğunda genel olarak bir işgücüdür.

Karşılaştırma Tablosu


ModelA1 X1 carbon
ManufacturerBambu LabBambu Lab
Release Year20232023
Print Volume [mm]256x256x256256x256x256
Printer Size [mm]385x410x430389x389x457
Weight [kg]8,314,13
Power Loss RecoveryYESYES
Enclosed printerNOYES
Bed LevelingAutomaticAutomatic
Filament End SensorYESYES
Bed typeHeatedHeated
Power supply systemDirect DriveDirect Drive
Standard nozzle0,40,4
Maximum Nozzle Temperature [°C]300300
Maximum Bed Temperature [°C]100120
Maximum printing speed [mm/s]500500
Filament holderYESYES
Camera for supervisionYESYES
Recommended filamentsPLA, PETG, TPU, PVAPLA, PETG, TPU, PVA, PA, PA-CF, Nylon, PC
Recommended slicersSuperSlicer, PrusaSlicer, Cura, OrcaSlicerBambu Studio, Super Slicer, Cura, Prusa Slicer, Orca
Maximum Resolution [mm]0,10,1
ProcessorQuad ARM A7 1.2 GHz
DisplayTouchscreen 3,5Touchscreen 5''
Power Supply350 W350 W
ConnectivityWi-Fi, Bambu-Bus, Cartão Micro SDWifi, Bambu bus, Cartão SD
Operating systemsWindows, Linux, MacbookWindows, Linux, Macbook
Date of registration in the system2024-07-172024-04-10
Release date20232023
Extra featuresThe BambuLab A1 printer features fully automatic calibration, multi-color printing with the AMS system, active flow rate compensation, quick nozzle change with a clip, active motor noise cancellation, a build volume of 256x256x256 mm³, a maximum extruder temperature of 300°C, and a heated bed of up to 100°C. In addition, it has high precision, a machine health management system and an intuitive 3.5-inch touchscreen interface.The Bambu Lab X1 Carbon revolutionizes 3D printing with stunning design, high print speeds, and a streamlined user experience. It stands out with its CoreXY system, a hotend capable of reaching 300°C, allowing for a wide range of filaments. Its LiDAR-assisted bed leveling system, vibration compensation, and AMS multicolor printing capability raise the industry standard. Print quality is impressive, with the ability to fine-tune for perfection. The X1 Carbon, with its closed build volume, not only promises but also delivers one of the most advanced 3D printing experiences available to consumers.
Support for multiple colors and materials (AMS and CFS)YESYES


Blog 1: 3D Yazıcı Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

Blog 2: Bambu Lab X1 Carbon vs. Bambu Lab A1: Hangi 3D Yazıcı Sizin İçin Daha Uygun?

Blog 3: 3D Kalem ile Neler Yapabilirsiniz? Başlangıç İçin İpuçları

Blog 4: 2025 Güncel 3D Yazıcı Fiyatları ve En İyi Modeller

Blog 5: Bambu Lab A1 Combo İncelemesi: Hobi ve Profesyoneller İçin Uygun mu?

Blog 6: Filament Seçimi Nasıl Yapılır? 3D Yazıcınız İçin En İyi Malzemeler

Blog 7: Creality ve Bambu Lab Karşılaştırması: Hangi Marka Daha İyi?