Image
19 Nisan, 2025

Bambu Lab P1S ile Bambu Lab X1-Carbon'un Karşılaştırılması

Bambu Lab P1S Vs X1-Carbon (X1C)


Bu yazıda Bambu Lab P1S'i Bambu Lab X1-Carbon (veya kısaca X1C) ile karşılaştıracağız. Bu iki 3D yazıcı birçok temel benzerliği paylaşıyor, ancak birkaç farklılıkları da var ve çok farklı fiyat noktalarında geliyorlar. İki makine arasındaki ortak özelliklere ve farklılıklara bakacağız ve bu yazıcılar arasında seçim yaparken hangilerinin en önemli olduğunu size söyleyeceğiz.



Bambu Lab X1C Vs P1S
Bambu Lab X1C Vs P1S


Bambu Lab'ın 3D yazıcıları, hızlı baskı hızları, mükemmel baskı kalitesi ve kullanımı kolay yazılımlar sunan bir dizi makineyle tüketici 3D baskı pazarında hızla en iyi tercihlerden biri haline geldi. Ancak Bambu Lab yalnızca birkaç farklı model üretse de, ihtiyaçlarınız için hangi 3D yazıcılarının en iyi seçim olduğunu belirlemek zor olabilir. En popüler modellerinden bazılarının arasındaki farkları anlamanıza yardımcı olmak ve sizin için en iyisini seçebilmeniz için buradayız.

Makineler arasındaki benzerliklere bakarak başlayacağız.


Bambu P1S ve X1C Benzerlikleri


P1S ve X1C'nin birçok ortak özelliği vardır. Her birini bu bölümde ele alacağız.


Yapı Hacmi


Her iki yazıcının da 256 x 256 x 256 mm yapı hacmi vardır.


Bambu P1S ve X1C'nin her ikisi de 256 x 256 x 256 mm (10” x 10” x 10”) yapı hacmine sahiptir ve bu, bir FDM 3D yazıcı için ortalamadan biraz daha büyüktür. Deneyimlerimize göre, bu yapı hacmi, makinenin çok hantal olmasına gerek kalmadan makul büyüklükte nesneler yazdırmanıza olanak tanıyan iyi bir denge sağlar. Bu boyut nedeniyle nadiren sınırlı hissettik, ancak çok büyük parçalar yazdırmanız gerekiyorsa daha büyük yapı hacimlerine sahip başka 3D yazıcılar da vardır.


Bambu lab baskı alanı 256 x 256 x 256 mm
Bambu lab baskı alanı 256 x 256 x 256 mm

Baskı Hızı


Hem P1S hem de X1C, 500 mm/sn maksimum baskı hızı ve 20.000 mm/sn maksimum ivmelenme reklamı yapar, bu da onları piyasadaki en hızlı 3D yazıcılardan bazıları yapar. Bambu'nun en yüksek hızlarını daha üst düzey X1C için saklamaması biraz şaşırtıcı, ancak yazıcılar bu özellikte eşit şekilde eşleşiyor.


3D yazıcıların tüm baskı için en yüksek hız ve herhangi bir bireysel baskının hızı, seçtiğiniz model geometrisine ve kalite ayarlarına bağlıdır. Ancak buna rağmen, bu makinelerden herhangi biri diğer yazıcıların çoğundan daha hızlı 3D baskı parçaları üretebilecektir.


Bağlantı ve Yazılım

Bambu Handy App
Bambu Handy App


Her iki 3D yazıcı da Bambu Handy akıllı telefon uygulaması ve Bambu Studio bilgisayar uygulaması dahil olmak üzere Bambu Lab'ın yazılım paketini çalıştırıyor. Her iki yazıcıdaki WiFi bağlantısıyla birleştiğinde, bu, baskıları başlatma ve devam eden baskıları izleme dahil olmak üzere yazıcının tüm kayıtlı telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan kontrol edilmesini sağlar.


Deneyimlerimize göre, yazılımın farklı modeller için dilimleyici, özelleştirme sertifikası sağlarken kullanımı kolay olduğu kanıtlanmıştır. Her iki yazıcıyı kullanmaya başlamanın en kolay yollarından biri, Bambu Lab'ın kendi 3D model web sitesi olan MakerWorld'de yazdırılacak bir model aramaktır. MakerWorld'e model yükleyen kullanıcılar genellikle Bambu'nun makineleri için önceden ayarlanmış baskı profillerini ekler ve bu sayede herhangi bir ayarı ayarlamanıza gerek kalmadan baskıya başlayabilirsiniz. Bu, ayarlara gerek kalmadan akıllı telefonunuzdan model seçimi ve yazdırmanıza olanak tanır; bu harika bir özelliktir.


WiFi kullanımından yararlanarak, güç kontrollerini ve ekranlarını kullanarak her iki yazıcıyla doğrudan iletim kurabilirsiniz ve her iki makinedeki dosyaları manuel olarak kaydetmek için bir microSD kart yuvası bulunur. Ancak bu iki yazıcının manuel kontrolleri farklıdır ve bu konunun yazılı olarak daha sonra ele alınmasız.


Muhafaza (Kabin)


Her iki yazıcının da kapalı bir yapı bölmesi vardır.


Bambu P1S ve X1C'nin her ikisi de tamamen kapalı bir bölme haznesine sahiptir ve bu, baskı için birkaç önemli avantaj sağlar. İlk olarak, muhafaza bu makinelerin ABS ve ASA gibi sıcaklığa dayanıklı malzemeleri yazdırmasına olanak tanır. Bu özellikler açık hava ortamında yazdırılırsa eğilme ve delaminasyon yapılır, çünkü hava akımları modelin farklı bölümlerinin farklı hızlarda soğumasına neden olabilir.


Bambulab P1S Kabin
Bambulab P1S Kabin

Muhafaza ayrıca 3D baskı sırasında yayılan kokuları ve kimyasalları bölmesine yardımcı olur. Çoğu malzeme güçlü bir koku olmasa da, ABS gibi bazı özellikler baskı sırasında koku sergiler. P1S ve X1C'nin her türlü egzoz emisyonunda aktif karbon filtresi vardır ve bu sorunun çözülmesine yardımcı olur.


Son olarak, muhafaza küçük bir seviyede gürültü azaltmayı sağlar ve ayrıca toz ve çıktıları baskıdan uzak tutar. Deneyimlerimize göre muhafazanın çok fazla gürültü azalması görülmedi, ancak her parça yardımcı oluyor.


Her iki yazıcıdaki muhafaza da benzerdir, sağlam bir taban, arka ve yanlar ve cam bir üst ve kapı ile. Tek fark, X1C'nin bir kapı sensörüne sahip olduğunun duyurulması, ancak mevcut yazıcı yazılımının bundan faydalanmaması. Bu, zamanlı olarak görülen bir veridir, belki de kapı açılırsa baskıyı duraklatmak için.


AMS Uyumluluğu


Bambu Lab AMS
Bambu Lab AMS

P1S ve X1C, aynı anda dört adede kadar filament türü veya rengiyle baskı yapmanıza olanak tanıyan çok malzemeli bir eklenti olan Bambu Lab Otomatik Malzeme Sistemini (AMS) destekler. AMS, Bambu yazıcılar için benzersiz bir eklentidir ve deneyimlerimize göre bu makinelere önemli bir kapasite katar. AMS, çok renkli 3D baskılar üretmenizi ve daha karmaşık baskı ihtiyaçları için aynı anda birden fazla malzeme kullanmanızı sağlar. Ayrıca, mevcut makara bittiğinde yeni bir makaraya geçme özelliğine sahiptir ve böylece her makaradaki son filamenti kullanabilirsiniz.


Bambu'nun şu anda AMS'nin üç sürümü vardır, orijinal AMS, AMS 2 ve AMS Lite. Hem P1S hem de X1C, orijinal AMS ve AMS 2 ile uyumludur, bu nedenle bu alanda aynı kapasiteye sahiptirler. Aslında, paradan tasarruf etmek için AMS ile bir kombo kitinde her iki yazıcıyı da satın alabilirsiniz;

SAYARSAN'ın web mağazasında P1S Combo veya X1C Combo'yu inceleyin.


Ardından, iki yazıcı arasındaki farklara bakacağız.


Bambu P1S ve X1C Farkları


P1S ve X1C arasında birçok benzerlik var, ancak bu iki makine arasındaki kararınızı etkileyebilecek birkaç önemli fark var. Hangilerinin sizin için bir faktör olabileceğini belirlemenize yardımcı olmak için bu bölümde her farkı ele alacağız.


Ekran ve Kontroller


Bambu Lab P1S VS X1C ekran farkları
Bambu Lab P1S VS X1C ekran farkları


İki yazıcı arasındaki en belirgin farklardan biri entegre ekran ve kontrolleridir. Bambu P1S, yazıcıyı kontrol etmek için bir dizi fiziksel düğmeyle birlikte yalnızca metin ve küçük simgeler görüntüleyebilen tek renkli bir ekran kullanır. Düğmeler konusunda herhangi bir endişemiz yok, ancak ekran modern bir 3D yazıcı için oldukça yetersiz görünüyor ve bazı gerçek kullanılabilirlik sorunları var - örneğin, makineye kaydettiğiniz herhangi bir gcode dosyasının önizlemesini göremiyorsunuz ve hangisini yazdırmak istediğinizi bilmek için her dosyayı nasıl adlandırdığınızı hatırlamanız gerekiyor. P1S'te, entegre ekranı kullanmak yerine yazıcıyı Bambu'nun uygulamasından kontrol etmek için akıllı telefonlarımızı çıkarıyoruz.


P1S'imize kullanımını kolaylaştırmak için üçüncü taraf bir dokunmatik ekran ekledik, ancak bu X1C'nin dokunmatik ekranı kadar güzel entegre değil. Öte yandan, Bambu X1C 5 inç renkli LCD dokunmatik ekran içeriyor. Bu grafiksel arayüz, P1S'deki nispeten eski arayüzden çok daha kolay kullanılıyor ve daha fazla işlevselliğe sahip. Örneğin, X1C, AMS'ye yüklediğiniz filament makaraları için renkleri ve malzeme türlerini yapılandırmanıza olanak tanırken, P1S'nin ekranı bu işlevselliği hiç sunmuyor. X1C'nin arayüzü modern ve kullanımı kolay hissettiriyor ve yerleşik kontrolleriyle yazıcıyı sezgisel olarak kontrol etme yeteneğine sahip olmayı tercih ediyoruz.


X1C bu alanda açıkça kazanıyor ve bizim için bu, iki makine arasında karar verirken bir faktör olurdu. Ancak, P1S'yi akıllı telefon uygulamasını kullanarak kolayca kontrol edebileceğinizi ve uygulamanın güvenilir ve duyarlı olduğunu belirtmek istiyoruz. Ayrıca, test ettiğimiz ve memnun kaldığımız Bigtreetech Panda Touch gibi P1S'ye grafiksel bir dokunmatik ekran eklemek için üçüncü taraf seçenekleri de var.


Lidar Sensörü


X1C, P1S'de bulunmayan benzersiz bir özellik olan baskı kafasındaki Lidar sensörü. Lidar sensörü, X1C'nin baskı plakasına basılırken ilk filament katmanını hassas bir şekilde ölçmesini sağlar ve yazıcının maksimum baskı kalitesi için filamentin akış hızını otomatik olarak kalibre etmesini sağlar. Bu özellik ayrıca X1C'nin, baskı yatağı düzgün bir şekilde düzleştirilmediğinde meydana gelebilecek şekilde düzgün basılmamış ilk katmanı algılamasını sağlar. İlk katman tutarlılığı başarılı bir 3B baskının kritik bir parçası olduğundan, Lidar sensörü X1C'nin güvenilirliğini ve baskı kalitesini artırmaya yardımcı olmalıdır.


Bizce bu sensör güzel bir özelliktir, ancak kritik bir özellik değildir. X1C, Lidar sensörüne sahip tek 3B yazıcılardan biridir ve P1S'de bunun eksikliğini hissetmedik. Sensör olmadan kesinlikle harika baskılar ve yüksek güvenilirlik elde edebilirsiniz. Ancak, X1C'nin P1S gibi diğer yazıcıların otomatik olarak yakalayamayacağı bazı arızaları algılamasını sağlamalıdır.


Kamera


Her iki yazıcıda da kamera bulunur, ancak X1C'nin kamerası çok daha iyidir.


Bambu P1S ve X1C'nin her ikisi de yapım bölmesinde bir kamera içerirken, X1C'nin kamerası çok daha iyidir. Hem daha yüksek çözünürlüğe sahiptir (1080p'ye karşı 720p) hem de P1S'deki saniyede 0,5 kareye kıyasla saniyede 30 kare gibi çok daha yüksek bir kare hızına sahiptir.


Kamera esas olarak bilgisayardan veya akıllı telefon uygulamasından devam eden baskıları izlemek için kullanılır, bu da başka bir odada olsanız bile yazıcıyı gözlemlemenizi sağlayan kullanışlı bir özelliktir. Pratikte, P1S'nin kamerası esasen her birkaç saniyede bir hareketsiz bir görüntüyü günceller, bu da baskının devam ettiğinden emin olmak için iyidir, ancak izlemek çok tatmin edici değildir. X1C'nin daha yüksek kare hızına sahip kamerası, canlı görüntünün baskıyı bizzat izliyormuşsunuz gibi hareketi göstermesini sağlar.


X1C Kamera
X1C Kamera

X1C'nin kamerası ayrıca, genellikle dağınıklık ve israf edilen filamentle sonuçlanan 3D baskının tamamen başarısız olması anlamına gelen "spagetti"yi tespit etmek için yapay zeka analizini kullanır. Deneyimlerimize göre, X1C bu arızaları her zaman tespit etmiyor ve daha açık filament renkleriyle daha başarılı görünüyor, ancak bu sorunlardan bazılarını yakaladığını ve filamenti israf etmek yerine baskıyı durdurduğunu gördük.


Malzeme Uyumluluğu


P1S ve X1C, PLA, PETG ve TPU gibi standart malzemeler ve PA ve PC gibi daha az yaygın malzemeler de dahil olmak üzere tüm yaygın 3D baskı malzeme türlerini teknik olarak kullanabilir. Her iki yazıcı da sıcak ucu 300 santigrat dereceye ve yatağı 100 santigrat dereceye veya daha fazlasına ısıtabilir; bu, tüm 3D yazdırılabilir malzemeler için yeterlidir.


Ancak, P1S'nin stok konfigürasyonunda, Bambu Lab karbon fiber takviyeli malzemeler veya herhangi bir aşındırıcı malzeme yazdırmayı önermezken, X1C'nin bu malzemelerle ilgili hiçbir sorunu yoktur. Bunun nedeni, X1C'nin sertleştirilmiş çelik nozul ve sertleştirilmiş çelik ekstruder dişlileri içermesi, P1S'nin ise her iki parça için standart paslanmaz çelik kullanmasıdır.


Bambu Lab'ın çevrimiçi mağazasında bulunan parçaları kullanarak P1S'deki nozul ve ekstruder dişlilerini kolayca yükseltebileceğiniz için bunu iki yazıcı arasında büyük bir fark olarak görmüyoruz.


Yapı Plakası


Her iki yazıcıda da yapı plakalarını kolayca değiştirebilirsiniz, ancak biz P1S ile birlikte gelen dokulu PEI plakasını tercih ediyoruz.


P1S ve X1C varsayılan olarak farklı yapı plakası yüzeyleriyle gelir. İkisi arasında, P1S ile birlikte gelen yapı plakasını tercih ediyoruz.


P1S, en sevdiğimiz yapı plakası malzemelerinden biri olan dokulu bir PEI yüzeyiyle gelir. Mükemmel ilk katman yapışması sağlar, ancak soğuduğunda baskıları kolayca serbest bırakır. Ayrıca uzun ömürlü olma eğiliminde olan dayanıklı bir malzemedir ve temizlenmesi kolaydır. 3D baskıların alt kısmında portakal kabuğu benzeri bir doku bırakır.


Eski verisyonlarda X1C, bir "soğuk plaka" ve bir "mühendislik plakası" olmak üzere iki yapı plakasıyla gelirdi. Soğuk plaka, 35-45℃'lik düşük bir yatak sıcaklığında PLA, TPU ve PVA filamenti yazdırmak için tasarlanmıştır; mühendislik plakası ise daha yüksek bir yatak sıcaklığı gerektiren filament türleri için tasarlanmıştır. Bu yapı plakalarının her ikisi de basılı modelin alt kısmında cam benzeri bir yüzey kaplaması ile sonuçlanacak pürüzsüz bir yüzeye sahiptir, ancak her iki plaka da parça yapışmasına yardımcı olmak için plakayı bir yapıştırıcı çubuğu ile kaplamanızı gerektirir. Bu ekstra adımı yapmaktan hoşlanmıyoruz ve bu yapı plakalarının dokulu PEI plakasına göre buna değmediğini düşünüyoruz. Yeni versiyonlarda ise dokulu PEI plakasıyla birlikte gelmektedir.


Dokulu PEI Plakasın
Dokulu PEI Plakasın

Neyse ki, her iki yazıcı da Bambu Lab'ın tüm yapı plakası seçenekleriyle uyumludur ve ayrıca bir dizi üçüncü taraf yapı plakasıyla da uyumludur. Yapı plakası baskı yatağına manyetik olarak basitçe tutturulur, bu nedenle yazıcınızın sahip olduğundan farklı bir yüzey kullanmayı tercih ederseniz değiştirmek son derece kolaydır. Bu nedenle, bu yazıcılar arasındaki kararınızı etkilemesi gereken bir fark değildir, ancak Bambu X1C'yi satın alırsanız Bambu Lab'dan ekstra bir PEI yapı plakası satın almak isteyebilirsiniz. Yeni versiyonlarda ise dokulu PEI plakasıyla birlikte gelmektedir.


Görünüm ve Yapı


X1C'nin alüminyum kasası vardır ve bu kasa P1S'deki plastik kasadan biraz daha kaliteli görünür.


İki yazıcı da çok benzer bir fiziksel tasarıma sahiptir ve aynı boyutlara sahiptir, ancak görünümlerinde ve yapılarında bazı küçük farklılıklar vardır. Bambu X1C'nin gümüş bir kaplaması vardır ve sağlam kasa parçaları alüminyumdan yapılmıştır, bu da sağlam ve kaliteli görünümlü bir makine oluşturur. Öte yandan, Bambu P1S'nin siyah bir kaplaması vardır ancak sağlam kasa parçaları plastikten yapılmıştır ve bu da kesinlikle daha az sağlam ve kaliteli hissettiren bir malzemedir.

Bambu Lab X1C Alüminyum Kasa
Bambu Lab X1C Alüminyum Kasa

Bu, makineler arasındaki küçük bir farktır ve işlevsel olarak performansı etkilemez. Her iki yazıcının da kaynaklı çelik bir çerçevesi vardır, bu nedenle titreşimler ve genel dayanıklılık açısından benzer dayanıklılıkları vardır. Ayrıca aslında P1S'nin siyahını X1C'nin gümüşüne tercih ediyoruz. Ancak X1C'deki alüminyum kasanın daha kaliteli göründüğü ve hissettirdiği ve muhtemelen P1S'deki plastik kasa parçalarından daha dayanıklı olduğu konusunda şüphe yok.




Hangi 3D Yazıcıyı Seçmelisiniz?


Bambu P1S ve X1C, nispeten büyük fiyat farkları göz önüne alındığında şaşırtıcı derecede benzer 3D yazıcılardır. Her iki makine de aynı yüksek baskı hızlarını, baskı kalitesini ve yazılım desteğini sunar ve ayrıca kapalı bir yapı haznesi ve Bambu'nun AMS ünitesiyle uyumluluk gibi önemli özellikleri paylaşır. Ancak sizin için önemli olabilecek birkaç farkları da vardır.


Baskı hatalarını tespit etmek için gelişmiş özelliklere sahip, kutudan çıktığı anda karbon fiber filamentle uyumluluk sunan ve en basit entegre kontrol setine sahip bir 3D yazıcı arıyorsanız, Bambu Lab X1C sizin için doğru seçimdir. P1S'den önemli ölçüde daha yüksek bir fiyata gelir, ancak Lidar sensörü gibi FDM 3D yazıcılar arasında nadir bulunan bazı sensörler ve özellikler içerir. Ayrıca dokunmatik ekranın, X1C'yi P1S'ye tercih etmek için önemli bir neden olduğunu düşünüyoruz. Bambu'nun ilk modeli olmasına rağmen, X1C zaman testinden geçmiştir ve hala mevcut pazarda baskın bir 3D yazıcıdır, bu da onu tavsiye edilmesi kolay bir yazıcı yapar.


Ancak, bir Bambu 3D yazıcının temel avantajlarını istiyorsanız ancak entegre kontroller ve gelişmiş sensörlerin eksikliği konusunda birkaç taviz vermeye razıysanız, Bambu Lab P1S eşsiz bir değer sunar. P1S, X1C'nin neredeyse tüm temel yetenekleriyle eşleşir ve sadece birkaç güzel özelliği eksiktir. Neredeyse tüm kullanıcılar için, bu yazıcının mükemmel bir seçim olduğunu ve günlük 3D baskıyı idare edebilecek kapasitede olduğunu düşünüyoruz ve bunu X1C'den çok daha düşük bir fiyata yapıyor. X1C'nin daha fazla özelliğe sahip daha üst düzey bir 3D yazıcı olduğunu inkar edemesek de, bu iki makine arasında net önerimiz, dolar başına çok daha fazla değer sunduğu için P1S'dir.


Aşağıdaki bağlantıları kullanarak Sayarsan Teknoloji web sitesimizde her iki 3D yazıcıyı da görüntüleyebilirsiniz:


Bambu Lab web sitesinde Bambu Lab P1S'yi görüntülemek için buraya tıklayın.


Bambu Lab web sitesinde Bambu Lab X1 Carbon'u görüntülemek için buraya tıklayın.


Aşağıdaki tabloda bu iki yazıcının özelliklerinin yan yana karşılaştırmasını bulabilirsiniz:


Ayrıntılar ve Özellikler


Details & Specifications Bambu Lab P1S Bambu Lab X1 Carbon
General
Manufacturer Bambu Lab Bambu Lab
Year Released 2023 2022
Technology FDM FDM
Build Volume 256 x 256 x 256 mm 256 x 256 x 256 mm
Bed Material Bambu Proprietary Flexible Bambu Proprietary Flexible
Nominal Maximum Speed 500 mm/s 500 mm/s
Extruder & Hot-end
Extruder Type Direct Drive Direct Drive
Extruder Construction - -
Hot-end Construction All-Metal All-Metal
Cooling Fan - -
Physical Characteristics
Physical Size 389 x 389 x 457 mm 389 x 389 x 457 mm
Kinematics CoreXY CoreXY
Chassis Fully Enclosed Fully Enclosed
Usability
Auto Leveling Strain Based Lidar
Assembly Time Fully Assembled Fully Assembled
Other Features
High Speed Printing Yes Yes
Electronics
Base Voltage 24 V 24 V
Quiet Motor Drivers - -
  • Bambu Lab P1S ile Bambu Lab A1'in Karşılaştırılması
    18 Nisan, 2025
    Sayarsan Teknoloji

    Bambu Lab P1S ile Bambu Lab A1'in Karşılaştırılması

    Bambu Lab A1, Bambu'nun daha düşük bir fiyat noktasını hedefleyen daha yeni bir modelidir. Piyasadaki diğer birçok 3D yazıcıya benzer şekilde, yatağın açık hava şasisinde ileri geri hareket ettiği Kartezyen bir "bedslinger" tasarımına sahiptir.

  • Bambu Lab H2D İncelemesi
    17 Nisan, 2025
    Sayarsan Teknoloji

    Bambu Lab H2D İncelemesi

    Bambu Lab H2D, daha büyük bir yapı hacmi, daha hızlı bir AMS ve filament tasarrufu sağlayan çift sıcak uçlu birinci sınıf bir 3D yazıcıdır.