Bambu Lab P1S ile Bambu Lab A1'in Karşılaştırılması
P1S Vs A1
Bambu Lab P1S ve A1, Bambu'nun en popüler 3D yazıcılarından ikisidir. İki makinenin de ortak birçok temel özelliği olması nedeniyle, bu yazıcılardan hangisinin sizin için doğru seçim olduğuna ve önemli farkların ne olduğuna karar vermek zor olabilir. Bu 3D yazıcıların her ikisini de bizzat test ettik, bu nedenle her bir önemli özelliği ele alacağız ve dikkate almak isteyebileceğiniz makineler arasındaki farklara işaret edeceğiz ve bu yazıcılardan hangisinin en iyi seçim olduğuna dair önerilerimizi sunacağız.
Bambu Lab P1S
Bambu Lab P1S, Bambu Lab'ı 3D baskı dünyasında haritaya koymaya yardımcı olan son derece popüler bir 3D yazıcı olan Bambu P1P'nin yükseltilmiş bir sürümüdür. P1S, CoreXY hareket sistemine sahip tamamen kapalı bir makinedir ve bu da ona şık ve modern bir görünüm kazandırır. Bambu P1P ve X1C ile birlikte, P1S'nin birden fazla renk veya malzemeyle baskı yapmasına olanak tanıyan Bambu AMS çok malzemeli eklentisiyle uyumludur. Bu, Bambu Lab yazıcılarını rakiplerinden ayıran en büyük özelliklerden biridir.
Bambu Lab A1
Bambu Lab A1, Bambu'nun daha düşük bir fiyat noktasını hedefleyen daha yeni bir modelidir. Piyasadaki diğer birçok 3D yazıcıya benzer şekilde, yatağın açık hava şasisinde ileri geri hareket ettiği Kartezyen bir "bedslinger" tasarımına sahiptir. Ayrıca, daha yeni Bambu AMS Lite ile çok malzemeli baskı yapabilir ve bu da ona P1S ile aynı yeteneklerin çoğunu kazandırır. Piyasaya sürülmesinden bu yana, A1 hobiciler arasında son derece popüler hale geldi ve daha uygun fiyatı nedeniyle okullarda ve üniversitelerde de yaygın olarak benimsendi.
Bu makalede, P1S ve A1'in nasıl karşılaştırıldığını net bir şekilde görmenize yardımcı olmak için iki makine arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ele alacağız. Makineler arasındaki benzerliklerle başlayacağız.
Bambu Lab P1S ve Bambu Lab A1 Arasındaki Benzerlikler
İki 3D yazıcının birçok ortak özelliği vardır, ancak ortak özellikler arasında bile, iki yazıcı bazen bunları farklı şekilde uygular. Bu bölümde büyük farkları ele alacağız.
Yapı Hacmi
256 x 256 x 256 mm
Bambu P1S ve A1'in her ikisi de 256 x 256 x 256 mm (10,1” x 10,1” x 10,1”) yapı hacmine sahiptir. Bu, bu fiyat noktasındaki 3D yazıcıların ortalamasından biraz daha büyüktür ve diğer birçok makinenin biraz daha küçük 220 mm x 220 mm x 250 mm hacmi vardır. Bizim görüşümüze göre, bu, yazıcının genel boyutunu çalışma alanınıza makul bir şekilde sığacak kadar küçük tutarken, birçok işlevsel veya dekoratif parçayı tek parça olarak yazdırmanıza olanak tanıyan iyi bir boyut dengesidir.
Baskı Kalitesi
Her iki 3D yazıcı da mükemmel baskı kalitesi sağlayabilir. Bambu'nun yazıcıları, genel baskı kalitesi açısından satın alabileceğiniz en iyi makinelerden bazılarıdır ve P1S ve A1'in teorik olarak baskı kalitesini etkilemesi gereken birkaç farkı olmasına rağmen, gerçek şu ki her iki makineden de göreceğiniz baskı kalitesinde çok az fark vardır. Bambu'nun yazıcılarının baskı kalitesini tanımlamanın en iyi yolu, kutudan çıktığı haliyle, Bu, çoğu diğer tüketici 3D yazıcı markasının yazıcısını ince ayar yaparak veya yükselterek elde edebileceğinizden daha iyi veya en azından aynı derecede iyidir.
Baskı Kalitesi a1
İki yazıcının farklı hareket sistemleri vardır; P1S CoreXY hareket sistemini kullanırken A1 Kartezyen hareket sistemini kullanır. Bu fark, daha sert tasarımı ve yatağın baskı sırasında ileri geri hareket etmemesi nedeniyle teorik olarak P1S'den biraz daha iyi baskı kalitesiyle sonuçlanmalıdır. Ancak pratikte, bu açıdan makineler arasında hiçbir fark görmüyoruz. Her iki makinenin baskı kalitesinden gerçekten memnunuz.
Baskı Hızı
P1S ve A1, her ikisi de maksimum 500 mm/s baskı hızı duyuruyor, ancak yazıcılar duyurulan maksimum ivmelenmelerinde farklılık gösteriyor. P1S'nin maksimum ivmelenmesi 20.000 mm/s iken,A1'in en yüksek ivmesi 10.000 mm/s'dir.
Pratikte, herhangi bir 3D yazıcının baskı sırasında maksimum hızına ve ivmesine ulaşması nadirdir. Göreceğiniz gerçek hızlar, seçtiğiniz kalite ayarlarına ve model geometrisine bağlı olacaktır. Yazıcı karmaşık ayrıntıları yazdırırken o kadar hızlı hareket edemez. Bu nedenle, P1S teorik olarak daha yüksek maksimum ivmelenmesi nedeniyle A1'den biraz daha hızlı olsa da, iki makine arasında gerçek dünyada herhangi bir baskı hızı farkı görmüyoruz.
Baskı Yatağı
Her iki makinede de parçayı çıkarmak veya yatak yüzeyini değiştirmek istediğinizde yataktan kolayca çekilebilen ince, esnek bir yatak yüzeyine sahip manyetik bir baskı yatağı bulunur. Her iki makinede de varsayılan olarak dokulu bir PEI yatak yüzeyi bulunur; bu, modern 3D yazıcılar için en sevdiğimiz yatak yüzeyi seçeneklerinden biridir. Bu malzemenin ve özellikle Bambu'nun yataklarının, yatak soğuduktan sonra basılı parçayı kolayca çıkarmanıza olanak tanırken mükemmel baskı yapışması sağladığını görüyoruz.
Bambu Lab A1 Plate
Baskılarınızın alt kısmında pürüzsüz bir yüzey elde etmek için yatak yüzeyini pürüzsüz bir yatakla değiştirmek istiyorsanız, Bambu Lab'ın yanı sıra üçüncü taraf üreticilerden de alternatifler mevcuttur.
Malzeme Uyumluluğu
P1S ve A1 çoğunlukla aynı 3D baskı filamenti türlerini basabilir. Her iki makinede de doğrudan tahrikli bir ekstrüder ve TPU gibi esnek malzemeler de dahil olmak üzere tüm yaygın 3D baskı malzemelerini basmak için yeterli olan 300 dereceye kadar ısınabilen bir nozzle bulunur.
Tek fark, P1S'deki muhafazanın onu ABS ve ASA dahil olmak üzere birkaç belirli malzemeyi basmak için daha uygun hale getirmesidir. Bu malzemeler, baskı sırasında hava akımlarına duyarlı oldukları için kapalı bir ortamda daha iyi baskı yapma eğilimindedir. Ayrıca, baskı sırasında hoş olmayan bir koku üretme eğilimindedirler ve P1S'deki muhafaza ve hava filtresi bununla ilgilenmeye yardımcı olur. A1 teknik olarak bu malzemeleri basabilir, ancak kendinizi sık sık ABS veya ASA ile baskı yaparken hayal ediyorsanız P1S daha iyi bir seçim olacaktır.
P1S Bambulab
PLA, PETG ve TPU gibi standart 3D baskı malzemeleri için her iki makine de aynı düzeyde yetenek sunar ve bu malzemeleri kolayca basabilir.
Otomatik Yatak Düzeltme ve Kalibrasyonu
Her iki yazıcı da, nozulun baskı yatağına birkaç noktada hafifçe dokunarak baskı için nozzle yüksekliğini doğru bir şekilde ayarladığı bir gerilim sensörü sistemi kullanan otomatik yatak düzeltme özelliğine sahiptir. Kullandığımız otomatik yatak düzeltme sistemlerinden, gerilim sensörlerinin en güvenilir yaklaşım olduğunu görüyoruz ve her iki makinedeki yatak düzeltmesi baskıdan baskıya tutarlıdır.
P1S ve A1, yazıcıyı ilk açtığınızda birkaç kalibrasyon adımından geçen otomatik bir kalibrasyon özelliğine sahiptir. Yazıcının donanım yapılandırmasında bir şeyi değiştirirseniz veya yazıcıyı yeni bir yere taşırsanız kalibrasyonu daha sonra manuel olarak da çalıştırabilirsiniz. Bu işlem 15-20 dakika sürer ancak baskı yatağını düzeltme, titreşim telafisi için çerçevenin rezonansını ölçme ve gürültüyü azaltmak için motor sürücülerini ayarlama dahil olmak üzere makineyi tamamen kalibre eder. Bunların hepsi eski 3D yazıcılarda manuel işlemler olarak kullanılan adımlardır, ancak modern makineler bunları otomatik olarak yapabilmektedir. Bu kalibrasyonun her iki yazıcıda da iyi çalıştığını gördük.
Kablosuz 3D Baskı ve Uygulama
Bambu P1S ve A1, Bambu Handy akıllı telefon uygulamasını ve Bambu Studio bilgisayar uygulamasını destekler ve her iki makine de yazıcıyı izlemek ve kontrol etmek için WiFi üzerinden bağlanmanıza olanak tanır. Deneyimlerimize göre, Bambu'nun yazılımı 3D baskıdaki diğer birçok markadan daha cilalı ve kullanımı kolaydır ve P1S ve A1 aynı yazılım ve uygulama desteğini sunar.
Akıllı telefon uygulaması veya bilgisayar programıyla, yazdırılacak dosyaları yazıcıya gönderebilir, filament yükleyebilir veya boşaltabilir ve devam eden baskıların ilerlemesini izleyebilirsiniz. Bambu'nun MakerWorld 3D model web sitesine göz atabilir ve doğrudan telefonunuzdaki Bambu Handy uygulamasından bir model seçip yazdırabilirsiniz, ancak özel bir model yazdırmak veya dilimleyici ayarlarını değiştirmek istiyorsanız, bir bilgisayarda Bambu Studio uygulamasını kullanmanız gerekir.
Bambu Studio Slicer
Bambu Lab P1S KameraBambu Lab A1 Kamera
Son olarak, hem P1S hem de A1, devam eden baskıları izlemek için kullanabileceğiniz bir kamera içerir. Ancak, her iki makinedeki kamera son derece düşük kare hızına sahiptir, bu nedenle yazıcıyı uzaktan izleme deneyiminiz, akıcı bir videodan çok slayt gösterisine benzeyecektir. Bu makinelerde daha kaliteli bir kamera görmek isterdik, ancak dahil edilen kamera işi halleder ve her yazıcıya güzel bir şekilde entegre edilmiştir.
Bambu Lab P1S ve Bambu Lab A1 Arasındaki Farklar
P1S ve A1, bazı temel 3D yazıcı özelliklerini paylaşsa da, özellikle yüzeyde benzer görünen bazı özellikleri uygulama biçimleri açısından birkaç önemli farkları vardır. Bu bölümde her birini ele alacağız ve her iki yazıcıyı kullanma konusundaki kişisel deneyimlerimizi paylaşacağız.
Fiziksel Tasarım
İki yazıcı arasındaki hemen fark edilen farklardan biri, Bambu P1S'nin tamamen kapalı olması, Bambu A1'in ise çok daha açık bir tasarıma sahip olmasıdır. Her tasarımın avantajları ve dezavantajları vardır.
P1S'deki muhafaza, hava akımlarına karşı hassas olan ve baskı sırasında hoş olmayan kokular üreten ABS ve ASA gibi malzemeleri yazdırmasını sağlar. Muhafaza ayrıca baskı yatağının tozlanmasını önler ve meraklı bir çocuğun veya evcil hayvanın devam eden baskılara müdahale etmesini önleyebilir. Son olarak, kapalı tasarım P1S'yi bir hobi aracı olmaktan çok şık bir cihaz gibi gösterir ve CoreXY hareket sistemi, yazıcının hiçbir parçasının kapalı alanın dışına çıkmaması anlamına gelir; bu, çalışma alanınıza bağlı olarak çekici olabilir.
Bambu Lab P1S Kapalı Kasa 3D Yazıcı Bambu Lab A1 Açık Kasa 3D Yazıcı
Öte yandan, A1'in açık tasarımı, bu yazıcının P1S'e göre servis edilmesini çok daha kolay hale getirir. Ekstrüderi veya sıcak ucu onarmanız gerekirse, A1, bir muhafazaya uzanmanız gerekmediği için bu bileşenlere P1S'e göre çok daha kolay erişim sağlar. Ayrıca, P1S'e göre daha hafiftir ve alıp taşıması daha kolaydır. Ancak, açık tasarım, A1'in daha fazla açıkta hareketli parçaya sahip olduğu anlamına gelir. Bedlinger tasarımı ayrıca, baskı işlemi sırasında yatağın yazıcının ayak izinden dışarı çıkmasına neden olur, bu nedenle A1, P1S'e göre etkili bir şekilde biraz daha fazla masa alanı kaplar.
3DPros ekibi arasında, bu tasarımlardan hangisini tercih ettiğimiz konusunda bölünmüş durumdayız. Kişisel olarak P1S'in temiz tasarımını takdir ediyorum, ancak diğer yazarlarımızdan biri, servisinin ne kadar kolay olduğu için A1'in tasarımını tercih ediyor. Önerimiz, ABS veya ASA yazdırmak istiyorsanız veya çalışma alanınızda sık sık bulunan çocuklarınız veya evcil hayvanlarınız varsa, P1S'nin bu konuda muhtemelen daha iyi bir seçim olmasıdır. Aksi takdirde, bu kişisel tercih meselesidir.
Çok Renkli 3D Baskı
Bambu P1S ve A1, çok renkli ve çok malzemeli 3D baskıyı desteklese de, her yazıcıda birden fazla malzemeyle yazdırma deneyimi biraz farklıdır. Bunun nedeni, P1S'nin Bambu AMS eklentisini, A1'in ise Bambu AMS Lite eklentisini desteklemesidir. AMS'nin bu iki sürümü arasında birkaç fark vardır.
AMS ve AMS Lite arasındaki farklar hakkında ayrıntılı bir makale yazdık, ancak özetlemek gerekirse, P1S için AMS daha temiz bir tasarıma sahiptir ve filament makaralarını otomatik olarak yükleyip boşaltabilir ve ayrıca 16 renk veya malzemeyle yazdırmayı sağlamak için birbirine zincirlenmiş 4 adede kadar AMS ünitesini destekler. Ancak, sıkışmaları gidermeyi daha fazla zaman alıcı hale getirebilecek daha karmaşık bir filament yoluna sahiptir ve filament makaralarınızın fiziksel boyutuna karşı daha hassastır.
Bambu Lab AMS Bambu Lab AMS Lite
Öte yandan, A1 için AMS Lite, yüklerken filamenti uzun bir tüpten ekstrüdere itmenizi gerektirir ve en fazla 4 renk veya malzeme için yalnızca tek bir AMS Lite kullanabilirsiniz, ancak sıkışmayı gidermeyi çok daha kolay hale getiren genel olarak daha basit bir tasarımdır. AMS Lite'ın filament makarası boyutu için de bazı hususları vardır, ancak AMS'den daha hoşgörülüdür ve hatta bir makarayı ayrı olarak monte edebilir ve yine de AMS Lite'a besleyebilirsiniz.
A1'deki AMS Lite'ın diğer bir dezavantajı, montaj seçeneklerinin daha sınırlı olmasıdır. Bambu Lab, aslında üniteyi A1'in üstüne sabitlemek için kullanabileceğiniz 3B yazdırılabilir bir model sağlar, ancak aksi takdirde onu yazıcının yanındaki masaya koymanız gerekir ve bu da oldukça hantal bir kurulumla sonuçlanır. AMS'nin, özellikle makinenin üstüne kolayca yerleştirebileceğiniz P1S ile çok daha temiz bir çalışma alanı sağladığını düşünüyoruz.
AMS Lite Tutucu
Her iki yazıcı da, kendi çoklu malzeme eklentileriyle aynı yeteneklere sahiptir. Bir modeli birden fazla renkte basabilir, Bambu Studio programı sayesinde modelin hangi kısımlarının hangi renkte olmasını istediğinizi kolayca belirleyebilirsiniz. Ayrıca, özel bir "kopabilen" filament kullanarak destek malzemesi yazdırmak istiyorsanız, çıkarılması daha kolay olan birden fazla malzeme de kullanabilirsiniz. Hem AMS hem de AMS Lite, bir makara bittiğinde ünitenin otomatik olarak aynı renkten ikinci bir makaraya geçmesini sağlayan bir "yedekleme" özelliğini destekler.
Akılda tutulması gereken bir faktör, AMS veya AMS Lite ile baskı yapıyorsanız, Bambu Lab'ın kendi Bambu Studio dilimleyicisini veya açık kaynaklı OrcaSlicer yazılımını kullanmanız gerekeceğidir. Ayrıca, her iki üniteyi kullanarak TPU gibi esnek filamentlerle baskı yapamazsınız.
Genel olarak her iki sistemin de avantaj ve dezavantajlarının olduğunu düşünüyoruz. Temiz bir kuruluma çok önem veriyorsanız ve filament yüklemenin mümkün olduğunca kolay olmasını istiyorsanız, AMS'li Bambu P1S kesinlikle bu ihtiyaçlarınız için daha iyi bir çözümdür. Ancak sıkışmaları gidermek veya daha geniş yelpazede filament makaraları kullanmak istiyorsanız, AMS Lite ile birlikte A1 sizin için daha iyi bir seçim olabilir.
Ve değeri ne olursa olsun, bu makinelerden herhangi biriyle birlikte uygun olana göre AMS veya AMS Lite'ı almanızı şiddetle tavsiye ederiz. Tek renkli baskılar için bile bu eklentilerin yazıcının kullanılabilirliğini büyük ölçüde artırdığını görüyoruz ve çok renkli baskılar, 3D baskıya daha önce deneyimleyememiş olabileceğiniz eğlenceli bir unsur katabilir.
Ekran ve Kontroller
Hem P1S hem de A1 yazıcıyı çalıştırmak için bir ekran ve kontroller içeriyor, ancak her yazıcının ekranı ve kontrolleri oldukça farklı. Çoğu durumda yazıcıyı kontrol etmek için Bambu Handy uygulamasını kullanıyoruz, ancak yazıcının durumunu hızlıca kontrol etmek veya makinenin yanında dururken bir ayarı değiştirmek için fiziksel ekranları ve kontrolleri hala yararlı buluyoruz.
Bambulab P1S Ekranı
Bambu P1S, yalnızca metin ve simgeleri görüntüleyebilen monokrom bir LCD ekran ve menülerde gezinmek ve seçenekleri seçmek için bir dizi fiziksel düğme kullanıyor. Düğmelerle ilgili herhangi bir sorun yaşamasak da LCD ekran, yazıcının diğer tüm yönleriyle karşılaştırıldığında eski moda görünüyor. Modern bir ekrana göre okunması çok daha zordur ve işlevselliği oldukça sınırlıdır. Örneğin, P1S'in ekranı yazıcıya yüklenen modellerin önizlemesini gösteremiyor; oysa bu, tam renkli ekrana sahip yazıcıların ortak bir özelliği.
Bambu Lab A1 Ekranı
Öte yandan Bambu A1'de tam renkli dokunmatik ekran yer alıyor. Ekran, diğer bazı yazıcılarda gördüğümüzden daha küçük olsa da, okunması oldukça kolay ve kullanım deneyimini P1S'ten çok daha keyifli hale getiriyor. Bu, önemli ölçüde daha iyi bir kontrolcü gibi hissettiriyor ve A1'in P1S'e göre büyük avantajlarından biri.
Akış Hızı Dengeleme Sensörü
Bambu A1, P1S'de bulunmayan ilginç bir özelliğe sahip: yazıcının filamentin akış hızını otomatik olarak kalibre etmesini sağlayan, nozzle da bulunan bir akış hızı sensörü. Akış hızı, yazıcının ne kadar filament çıkaracağını ayarlamanıza olanak tanıyan bir ayardır. Zira her marka veya tipteki filament birbirinden biraz farklı olabileceğinden, bu, baskı kalitesini daha da artırmanın bir yoludur.
Bambu Lab A1 Nozzle
Akış hızı genellikle manuel olarak kalibre etmeniz gereken bir ayardır, ancak A1'de filamentin akış hızını ölçmek için hotend'e yerleştirilmiş bir sensör bulunur. İsteğe bağlı olarak yazıcının, sensörden topladığı bilgileri kullanarak her baskıdan önce bu ayarı ayarlamasını sağlayabilirsiniz. Bunun baskı kalitesinde belirgin bir fark yarattığı durumları gerçekten fark etmedik, ancak kendinizi sıklıkla farklı filament markaları veya malzeme türleri kullanırken buluyorsanız faydalı olabilir.
Genel olarak bu, gelecekteki Bambu Lab 3D yazıcılarda görmeyi umduğumuz A1'de güzel bir bonus. Bu, A1'in P1S'e göre lehine büyük bir nokta olmasa da küçük bir avantaj.
Hangi Yazıcıyı Seçmelisiniz?
Genel olarak Bambu Lab P1S ve A1, özellikle fiyat farkları göz önüne alındığında şaşırtıcı derecede benzer 3D yazıcılardır. Ancak, bunlar arasında bazı önemli farklılıklar da var ve ne aradığınıza bağlı olarak, bu iki makineden birinin ihtiyaçlarınıza daha uygun olacağını düşünüyoruz.
Eğer hobi amaçlı bir araçtan çok bir alet gibi hissettiren bir 3D yazıcı arıyorsanız Bambu Lab P1S sizin için doğru seçimdir. Kapalı tasarımı ve temiz görünümü ile çalışma alanınızda göze batmayan bir tamamlayıcıdır. AMS'nin otomatik olarak bir filament makarasını besleyebilmesini ve daha fazla renkle baskı yapmak için birden fazla AMS ünitesini birbirine bağlayabilme seçeneğinin olmasını seviyoruz. Son olarak P1S, A1'e kıyasla daha fazla kapasite sağlayan ABS veya ASA gibi daha fazla malzemeyle baskı yapabilme özelliğine sahip.
Bambu Lab P1S 3D Yazıcı
Eğer fiyat sizin için önemliyse ve görünümden çok bakım kolaylığına önem veriyorsanız Bambu Lab A1 doğru seçim olacaktır. Açık çerçeve tasarımı P1S kadar düzenli olmasa da, tasarım yazıcının ana bileşenlerine bakım ve onarım için erişimi çok daha kolaylaştırıyor. Bu durum, filament yolunun neredeyse tamamının kolayca erişilebilen boruların içerisinden geçmesini sağlayan ve böylece sıkışmaları gidermeyi kolaylaştıran AMS Lite eklentisi için daha da geçerlidir. A1 ayrıca çok daha iyi bir ekrana sahip ve P1S'teki LCD ekrana göre daha modern hissettiren dokunmatik kontroller içeriyor.
Bambu Lab A1 3D Yazıcı
Bunların her birinin farklı ihtiyaçlara uyan, tamamen farklı iki yazıcı olduğunu düşünsek de, şu düşünceyle bitirelim. Hem P1S'i hem de A1'i test ettik ve şu anda her iki yazıcıyı da kendi 3D baskımız için birincil makinelerimizden biri olarak kullanıyoruz. Her iki makineden de çok memnunuz ve dürüst olmak gerekirse, her iki seçimde de hata yapmak zor.
SAYARSAN'ın web sitesinde P1S ve A1'i görüntülemek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilir veya her iki makinenin özelliklerini karşılaştıran tabloyu görmek için kaydırmaya devam edebilirsiniz.
P1S'den önemli ölçüde daha yüksek bir fiyata gelir, ancak Lidar sensörü gibi FDM 3D yazıcılar arasında nadir bulunan bazı sensörler ve özellikler içerir. Ayrıca dokunmatik ekranın, X1C'yi P1S'ye tercih etmek için önemli bir neden
Bambu Lab A1, Bambu'nun daha düşük bir fiyat noktasını hedefleyen daha yeni bir modelidir. Piyasadaki diğer birçok 3D yazıcıya benzer şekilde, yatağın açık hava şasisinde ileri geri hareket ettiği Kartezyen bir "bedslinger" tasarımına sahiptir.