3D Yazıcı Filamenti Ne Kadara Mal Olur?
3D baskıda en çok kullanılan filamentler olan PLA ve ABS'nin fiyatı TR'de 2024-2025 yılı için 350TL-2500TL EU ve US de ise 12 ila 27 dolar arasındadır . Bu fiyatlar markaya ve özelliklere bağlıdır.
Brim, modelinizin tabanının etrafındaki tek katmanlı düz bir alandır. Amacı, baskınızın kenarlarını aşağıda tutmak ve baskınız ile yapı plakası arasındaki temas alanını büyütmektir.
Daha büyük yüzey alanı, baskınızın yapı plakasına daha iyi yapışmasını sağlar. Bu, uzun ve ince nesneler için oldukça kullanışlıdır.
Brim ayrıca modelin altındaki kenarların bağlanmasını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bazı malzemeler soğutulduğunda kolayca büzülme eğilimindedir (ABS gibi) ve kolayca eğilme eğilimindedir. Yeterli genişlikte bir brime sahip olmak, model kenarlarını yerinde tutarak bu eğilmeyi önleyecektir.
Bambu Lab tarafından tasarlanan yeni bir özelliktir. Bu modda, Bambu Studio her bir nesnenin her bir parçasını otomatik olarak analiz eder ve bunun için uygun genişliğe sahip bir brim oluşturur. Aşağıdaki faktörler esas olarak dikkate alınır:
Daha küçük bir ayak izine sahip daha uzun bir parça, yazdırma sırasında yazıcının nozzle tarafından devrilmesini önlemek için genellikle daha geniş bir brime ihtiyaç duyar. Daha küçük bir ayak izine sahip daha uzun bir parça, parça soğurken ısı yatağından kolayca ayrılır ve bu nedenle daha geniş bir brime ihtiyaç duyar.
PC, ABS, PA-CF, PET-CF veya PLA-CF malzeme tipine sahip bir parça genellikle daha geniş bir brime sahip olur, çünkü bu malzemeler yüksek termal genleşme faktörlerine ve yüksek kalıplama sıcaklığına sahiptir ve bu da parçanın ayağında yüksek termal strese neden olur. Bunun aksine, bir TPU parçası genellikle daha dar bir brime ihtiyaç duyar.
Maksimum baskı hızı genellikle nozzle ile parçalar arasında daha büyük kesme kuvvetleri anlamına gelir ve bu nedenle parçaları ısı yatağına yapıştırmak için daha geniş bir BRIM e ihtiyaç duyar.
Otomatik moda ek olarak, birkaç başka Manuel Brim türü de seçebilirsiniz. Bambu Studio, kullanıcıların gerçek durumlara göre ayarlayabileceği "Brim genişliği" parametresine göre Brim üretecektir. Manuel Brim aşağıdaki türlere ayrılır:
Brim yalnızca nesnenin dış çevresinde üret:
Nesnenin içi boşsa, Brim yalnızca nesnenin iç kısmı etrafında oluşturulur.
Not: İç brim yalnızca nesnenin içinde delikler varsa oluşturulabilir. Nesnenin içinde delik yoksa veya yalnızca içi boş olacak şekilde özel olarak ayarlanmışsa (örneğin Negatif parçalar işlevi kullanılıyorsa), dilimlemeden sonra iç brimoluşturamaz.
Kenar, nesnenin hem iç hem de dış çevresinde oluşturulacaktır:
Bermin üretilmeyecektir.
Manuel modda oluşturulan brimin istenen genişliği.
Hem "Otomatik" hem de "Manuel" modlarında nesne ile brim arasındaki istenen boşluk. Daha küçük bir boşluk bağlantı gücünü artırabilirken daha büyük bir boşluk sökmeyi kolaylaştıracaktır. Boşluğu 0'a ayarlarsanız ve Brim ile model arasında hala bir boşluk olduğunu görürseniz, bu genellikle "Elephant foot compensation"-"Fil ayağı telafisi" işlevinin açılmasından kaynaklanır. Brim'in modele tam olarak bağlanmasını sağlamak için "Elephant foot compensation"-"Fil ayağı telafisi"ni devre dışı bırakabilirsiniz. Karşılaştırma aşağıdaki şekillerde gösterilmiştir:
Brim, 3D baskı sırasında modelin tabanına eklenen tek katmanlı düz bir alan olup, modelin baskı yüzeyine daha iyi yapışmasını sağlar. Özellikle uzun ve ince nesnelerde eğilmeyi önlemek için kullanılır. Bambu Studio'da brim ayarları otomatik veya manuel olarak yapılabilir. Otomatik mod, modelin şekli, filament tipi ve baskı hızını analiz ederek uygun brim genişliğini belirler. Manuel modda ise dış, iç ya da her iki kenar için brim uygulanabilir. Ayrıca brim genişliği ve modelle arasındaki boşluk ayarlanabilir; bu boşluk sökme kolaylığı veya yapışma gücünü etkiler.
✅ Tüm bu gelişmiş özellikleri en verimli şekilde kullanmak istiyorsanız, Bambu Lab A1 Combo 3D Yazıcı tam size göre!
Otomatik brim ayarları, filament türüne göre akıllı optimizasyon ve yüksek hızda kaliteli baskı gibi özellikleriyle, A1 Combo baskı sürecinizi hem kolaylaştırır hem de mükemmel sonuçlar elde etmenizi sağlar. Şimdi A1 Combo ile tanışın ve profesyonel baskıya bir adım daha yaklaşın.
3D baskıda en çok kullanılan filamentler olan PLA ve ABS'nin fiyatı TR'de 2024-2025 yılı için 350TL-2500TL EU ve US de ise 12 ila 27 dolar arasındadır . Bu fiyatlar markaya ve özelliklere bağlıdır.
3D yazıcı filamenti çeşitleri, yazdırmaya devam etmenizi sağlayan ham maddedir. Size sunulan çok sayıda seçenek var, ancak farklı 3D yazıcı filamenti türleri nelerdir ve bunları ne zaman kullanmalısınız?
Daha önce hiç 3D yazıcı kullanmadım ve başka neye ihtiyacım olabileceğini bilmiyorum. Yazıcıyla birlikte biraz PLA ve PETG almayı planlıyorum, ancak buna rağmen hangi türleri ve ne kadar satın almam gerektiğini sorguluyorum. Yapıştırıcıya mı ihtiyacım var? Yap...